tisdag 8 maj 2018

Från börjanBörjan

I denna bloggen tänkte jag berätta lite om mina investeringar på aktie och fondmarknaden.
Dels för att dela med mig av mina tankar och strategier men också för att skapa något som göra att jag behåller kontinuiteten av att följa upp mina investeringar och ett arkiv att se tillbaka på både när det är bättre och sämre tider på världens aktiemarknader.

Bakgrund

För ca 1 år sen, i mars 2017 köpte jag mina första aktier. Jag har tidigare haft månadsspar i fonder men inte varit särskilt intresserad eller aktiv i mina val.
Det hela började med att jag hade nästan sparat ihop pengar till att köpa en Porsche 911 men i väntan på rätt objekt så kändes det fel att ha pengarna stående på ett vanligt bankkonto utan någon vidare ränta.
Jag saknade också dom sista slantarna för att kunna, som mitt mål var, att köpa bilen utan lån och det var då jag tänkte att pengarna skulle få hjälpa mig att jobba genom att investera dom på aktiemarknaden.
Tanken var ju både god men också lite naiv, för om det nu skulle bli som det pratades mycket att börsen skulle gå ner, så skulle jag ha en ännu större uppförsbacke om rätt objekt dök upp.
Men det skulle visa sig i efterhand att det också var ett väldigt bra beslut.
Efter ytterligare sparande och att börsen faktiskt tuffade på så blev jag väldigt imponerad över hur hårt arbete pengar kan utföra.
Så när målet väl var nått så blev jag allt mer kräsen i mitt sökande efter den rätta bilen för att få behålla pengarna så länge som möjligt i portföljen,
Till slut , efter att varken rätt objekt eller suget varit lika stort, så bestämde jag mig för att behålla min portfölj och starta ett nytt sparande igen vid sidan om mitt aktiesparande till en av mina favorit bilar.
Portföljen är här för att stanna!

Målet

Målet med min portfölj är att ha någon typ av väl diversifierad portfölj med inriktning på utdelning.
När jag fick min första utdelning (några få kronor från Nordea) blev jag imponerad av att man bara får pengar sådär utan vidare in på sitt konto, och när jag sen återinvesterade dessa och dom nyinvesterade pengarna dessutom började ge avkastning så förstod jag vad ränta på ränta kan göra.
Syfte med min portfölj och utdelningsstrategi är inte att bli "ekonomiskt oberoende", "fri" eller "ung pensionär"  (all respekt för dom som vill det) , utan att ge en extra guldkant på vardagen.
Som till exempel lite extra resor, betala kostander för sportbil eller liknande men vem vet en vacker dag så kanske jag kan leva på portföljens utdelning också.

Nuläget (lite om mig)

Idag har jag en portfölj som jag kontinuerligt bygger på.
Jag är en 80-talist som har ett eget företag och jobbar som IT konsult, har en bra lön, familj med 2 barn, reser mycket och tycker om att "unna mig" i form av att äta ut, gå på evenemang eller bara slappa på ett SPA en långhelg.
Varje månad sparar jag minst 5000kr som jag överför till portföljen men oftast brukar det bli runt 10-15.000 extra. Men istället för att sätta ett för ambitiöst mål så har jag 5000kr i månaden som sparmål.

Disclamer

Som det framgår av texten ovan är jag en gröngöling på investeringar och allt jag skriver och berättar är min berättelse och inte något som andra ska ta efter utan egen djupare analys.
Inget av det jag skriver ska tolkas som rekommendationer osv utan bara vara kanske en sporre till att börja spara/investera själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar